ТОП-10 трендів у харчовій індустрії: що було у 2020 році та куди йдемо у 2021-му

2020 рік був поворотним та важливим для розвитку ринку харчових продуктів. Ось деякі з тенденцій, що спостерігалися у минулому році та проноз як розвиватиметься харчова індустрія у 2021-ому.

Відмова від пластикової упаковки

Пластик все ще знаходиться в стадії виведення. У міру того як споживачі все більше усвідомлюють вплив пластикових відходів на навколишнє середовище, компанії, що виробляють продукти харчування і предмети особистої гігієни, задають собі питання: як їх упаковка впливає на цю проблему. Згідно прогнозів NASDAQ, попит на екологічну упаковку щороку зростатиме на 6,23% і до 2027 року її ринок складе $412,7 млрд.

Вуглецеве маркування продуктів

Деякі компанії вже практикують новий вид радикальної прозорості. Згідно дослідження, опублікованого в журналі Carbon Management Journal, покупці на великих ринках в цілому дуже зацікавлені в отриманні додаткової інформації про склад продуктів харчування і про те, як це впливає на навколишнє середовище. Розрахунки викидів вуглецю, до яких призводить виробництво або споживання тієї чи іншої продукції, зможуть надати споживачам коротку і корисну інформацію.

Зростання ринку доставки готової їжі

Оскільки останнім часом ресторани стикаються з обмеженнями і закриттям, приготування їжі вдома стало практичним рішенням для прогодування родини і економії грошей у важкі економічні часи. Це стало можливістю для служб доставки продуктів, які спростили приготування їжі для зайнятих людей.

Наприклад, Blue Apron, одна з компаній, що надає такі послуги з вегетаріанськими стравами, цієї весни різко зросла в ціні, оскільки споживачі зрозуміли, що пандемія і прості домашні страви — це ідеальне поєднання. Фактично, очікується, що ринок послуг з доставки комплектів їжі зростатиме у середньому понад 18% щороку аж до 2024 року.

Відкладений попит на ресторани

Минулий рік був надзвичайно важким для ресторанної індустрії, яка зіштовхнулася з обмеженнями. Важко точно сказати, як в 2021 році будуть виглядати ресторани і коли саме COVID-19 дійсно лишиться позаду, але всі ознаки вказують на підвищений (відкладений) попит на харчування у ресторанах, коли цей час прийде.

Незважаючи на інтерес до кулінарії, до 55% американців відчувають «кулінарну втому» через те, що готують їжу день за днем вдома. Коли люди, нарешті, відчують себе в достатній безпеці, щоб знову ходити їсти в ресторанах, ми можемо побачити різке зростання продажів продуктів харчування і напоїв на місцях.

2020 рік став роком рослинної курки. Далі — рослинна риба.

У минулому році були ми побачили деякі нові види готових та простих у виробництві протеїнів, які зробили справжню курку справою минулого. Наприклад, Daring Foods випустила свої шматочки курки на 100% рослинній основі, а SIMULATE Foods випустила веганські курячі нагетси Nuggs 2.0. Каліфорнійська компанія Alpha Foods, у свою чергу, виробляє низку заморожених напівфабрикатів, а також курячі нагетси, смужки і котлети з веганським білком. Ці продукти прості у використанні та призначені для того, щоб стати альтернативою для тих, хто хоче відмовитися від звичайного м’яса.

У 2021 році очікується подальший розвиток веганських рибних продуктів. У деяких брендів, таких як Good Catch і Sophie’s Kitchen, вже є у асортименті рослинний тунець та інші подібні продукти. Подібно замінникам курки, які ми бачили в 2020-му, ці альтернативні морепродукти легко замінять справжню рибу, оскільки підходять навіть тип покупцям, які не є веганами.

Альтернативних «яєць» ставатиме більше

Соковите та пікантне м’ясо на рослинній основі стало найпопулярнішим продуктом 2019 року, і вже увійшло в меню мережевих ресторанів та сімейних кафе. У той же час у 2020 році різко зріс попит на веганські яйця. Зокрема популярним став рослинний майонез JUST Mayo, який випускається як в рідкій формі, так і у вигляді готових заморожених напіфабрикатів.

Всього за кілька місяців JUST Egg став доступний у продуктових магазинах США, а також в ресторанах різного масштабу. Зараз компанія готова нарощцувати масштаби та будує виробництво вартістю $120 млн в Сінгапурі, щоб задовольнити потреби азіатського ринку. Але вони не єдині. Наприклад, такі ж «яйця», (але тільки на основі водоростей) виробляє канадська компанії Noblegen, а також ізраїльський Zero Egg. Обидві компанії готуються вийти на на ринок США. Нове дослідження, що зв’язує надмірне споживання яєць з діабетом ІІ типу, — це лише частина того, що робить веганські яйця довгоочікуваним товаром на ринку.

Більше інгредієнтів, більше можливостей

Якщо ви думали, що мигдального, вівсяного, конопляного, рисового і соєвого молока достатньо, щоб завершити вибір альтернативи молоку, то подумайте ще раз. Кухарі та новатори у сфері харчових технологій продовжують експериментувати з різними інгредієнтами для альтернативного молока. Скоро ми побачимо нові види горіхового молока на полицях продуктових магазинів — наприклад, фісташкове.

Те ж саме на ринку олії. Кокосова олія стала популярним продуктом в останні кілька років, але це не кінець. Останнім часом в магазинах з’явилися олії з авокадо, коноплі, макадамії, гарбузового насіння та інші кулінарні суміші.

Вітамінізація зі смаком

У 2020 році багато брендів продуктів здорового харчування вирішили, що дорослі теж заслуговують на те, щоб приймати вітаміни у вигляді цукерок. Модні бренди, такі як Ritual і Hims, представили вітаміни та харчові добавки в елегантній мінімалістичній упаковці, покликаної привернути увагу мілленіалів. Бренд харчування Sakara зробив крок вперед та вирішив, що пробіотики можуть бути в формі шоколадних цукерок. А Antidote Chocolate взагалі вирішив продавати снеки від стресу у вигляді плиток шоколаду. Щось подібне зараз робить компанія Sourse, яка насичує свої темні шоколадні цукерки з вітаміном B12 та рослинним колагеном.

Адаптогени — останній хіт

Адаптогени — це речовини, які допомагають протидіяти впливу стресу на центральну нервову систему, спричинюючи антидепресивну, противтомну та тонізуючу дію. Поки неясно, яку користь для здоров’я насправді несуть адаптогени, але скептицизм, схоже, не уповільнює цю тенденцію — зараз адаптогени додають у все — від кави (як роблять у Four Sigmatic) до протеїнових батончиків (як це роблять у B.T.R. Bars).

Оскільки молоді люди продовжують підтримувати рух «тверезої цікавості» (тут варто зазначити, що ринок безалкогольних напоїв, як очікується, зросте на 32% з 2018 по 2022 роки), то у адаптогенних напоїв є шанс стати наступним великим проривом. Прихильники адаптогенних напоїв, вироблених такими брендами, як Kin Euphorics і Proposition Cocktail Co., запевняють, що адаптогени створюють відчуття розслаблення, але без недоліків алкоголю.

Регенеративне сільське господарство 

Після десятиліть розвитку обізнаності населення про наслідки зміни клімату не дивно, що споживачі стали вимагати більш досконалі продукти і методи від компаній, яким за це платять. Уже недостатньо того, щоб наша їжа і інші продукти не шкодили навколишньому середовищу. Наразі мета — позитивно впливати на навколишнє середовище. У регенеративному сільському господарстві використовуються методи, які збагачують ґрунт, а не виснажують його — такі як сівозміна і підбір культур, що роблять землю стабільно родючою. У всьому світі уряди і некомерційні організації підтримують зусилля по відновленню сільського господарства в надії, що це допоможе пом’якшити проблеми зміни клімату, а відтак зменшити проблему голоду. Наприклад, такі компанії, як виробник шоколаду Alter Eco і постачальник молочних продуктів на рослинній основі — Milkadamia.

Джерело

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Американці розробили пончик майбутнього — містить стільки ж вуглеводів, як два шматочки банана

Тоді як традиційний пончик — це справжня вуглеводна «бомба», начинена цукром, жиром та борошном вищого ґатунку, перший продукт компанії...

Німецький стартап отримав рекордні $58 млн на сосиски із коріння грибів

Це – найбільшая інвестиція в грибний міцелій у Європі Загальна сума коштів, отриманих на сьогодні Infinite Roots, сягає $73 млн.Компанія...

Винахідник соломки для напоїв з огірків шукає інвесторів на Кickstarter

Зараз він збирає кошти на Kickstarter для того, щоб його винахід потрапив у якомога більше коктейлів, соків та стаканчиків...

Магія їжі майбутнього: вперше створили смузі зі шпинату, авокадо та яєчного білку, який виробляють мікроби

Новий коктейль під назвою Pineapple Greens Protein містить біоідентичний яєчний білок The Every Company, виготовлений за допомогою технології точного...

Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

Мета розробників – допомогти споживачам максимально використовувати придбані продукти та зменшити кількість відходів.“Відкрийте камеру, проскануйте свій холодильник, і ваш...

Сімейна пекарня на Прикарпатті пече давній хліб — малай та струцлі

Пекарню родина заснувала 20 років тому. Поряд з давніми рецептами тут випікають смачний житній хліб, цільнозернові буханці, булочки та...

Може вас зацікавити

Молоді науковці із Німеччини створили нейропляшку, яка «обманює» смакові рецептори людини

По суті споживачі «обманюють мозок», використовуючи пляшку Air Up.Система...

Штучний інтелект розробив іноваційну газовану воду для ринку Швейцарії

Компанія Vivi Kola (створена у 1938 році) заявила, що...

Вибір редактора
В продовження теми