Електростейк. Навіщо японські вчені тримають лабораторне м’ясо під струмом?

Дослідники з Токійського університету розробили інноваційну технологію біофабрикації м’язової тканини великої рогатої худоби в лабораторних умовах. Ймовірно, це допоможе задовольнити ескалацію майбутніх потреб зростаючого населення світу у дієтичному м’ясі.

Вчені запевняють: тканинна інженерія вирішить екологічні проблеми, які спричиняє традиційне тваринництво, зекономить воду та збереже землю.

Досі більшість біосинтетичних м’ясних продуктів мали вигляд аморфного або зернистого фаршу, у якому відсутня текстура справжніх м’язів тварин.

Май Фурухасі, провідний автор дослідження, пояснює, як працює новий процес – біофабрикація. «Використовуючи методи регенеративної медицини, нам вдалося культивувати шматки м’яса розміром у кілька міліметрів. Ми вирівняли міотрубки, і це допомогло імітувати структуру та відчуття стейка у роті», – говорить він.

Для цього міобласти, отримані з комерційної яловичини, культивували в гідрогелевих модулях. Далі їх склали у великі шматки м’яса.

«Ми визначили оптимальне риштування та застосували електричну стимуляцію, щоб сприяти скоротливості та анатомічному вирівнюванню м’язової тканини», –  додав він.

Інший автор дослідження Юя Морімото говорить, що культивована м’язова тканина має перспективу як надійний замінник стейка.

Що важливо, у такому продукті немає мікробного забруднення, що продовжує термін його зберігання, порівняно з традиційним м’ясом.

Джерело

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Гігант ринку разом зі штучним інтелектом від Безоса створили сир майбутнього

Згідно з коментарями до квартального звіту про прибутки Kraft Heinz, уже в листопаді цього року сир буде доступний приблизно...

Щось шкварчить. Українці створили цукерки з чилі і без жодних підсолоджувачів

Це далеко не повний асортимент YARO, яка спеціалізується на виробництві здорових солодощів та десертів на основі рослинних інгредієнтів. Своєю аудиторією...

Школа для пекарів пережила карантин завдяки замороженим круасанам та Zoom

Власники школи, Тетяна та Денис Суховії займаються “здобним” бізнесом п'ять років. Починали вони з майстер-класів для пекарів, пізніше відкрили...

Виробник веганського меду удосконалив технологію та готується до запуску в Європі

Рік тому компанія провела два стартові раунди залучення інвестицій – на $5,7 млн та $2,2 млн. А також отримала...

Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

Мета розробників – допомогти споживачам максимально використовувати придбані продукти та зменшити кількість відходів.“Відкрийте камеру, проскануйте свій холодильник, і ваш...

Сімейна пекарня на Прикарпатті пече давній хліб — малай та струцлі

Пекарню родина заснувала 20 років тому. Поряд з давніми рецептами тут випікають смачний житній хліб, цільнозернові буханці, булочки та...

Може вас зацікавити

Виробник кефіру створив напої з грибів, що зменшують тривожність та піднімають настрій

Адаптогенні напої є останнім доповненням до портфоліо ферментованих напоїв...

Співзасновник Beyond Meat першим випустив рослинний напій для людей за 50

Напій пропонується під брендом Perennial та містить 140 Ккал...

Вибір редактора
В продовження теми