На Київщині виготовляють старовинний шумерський напій з меду та ягід

Підприємець Сергій Липко побудував у Київській області першу в Україні медоварню та налагодив промислове виробництво сікери.

Сікера – алкогольний напій, створений на базі меду та фруктів. Завод переробляє 60 т меду щороку. Потужності з виробництва напою складають 200 т.

Липко розповідає, що сікеру робили східні країни ще три тисячі років тому. Це напій шумерського походження, перші згадки про якого датуються VIII-VII сторіччями до нашої ери.

Шумери готували напій з меду та фініків. Липко дещо змінив рецептуру, застосував сучасні технології й обладнання, але зберіг традиційні підходи до виробництва.

«Наше правило – не використовувати доданого спирту і цукру. Ми єдині у світі, хто виробляє такий медовий напій», – запевняє власник медоварні.

Сам бізнесмен має пів сотні вуликів. Виробництво сікери було для нього можливістю створювати додану вартість на ринку меду.

Якщо гуртом кілограм мед можна продати за 50 грн, то вартість сікери – в три-чотири рази вища.

Сікеру роблять із соку чорної та червоної смородини, яблучного, ожинового соків та меду.

Виготовлення починається з наповнення медом та водою 1600-літрового котла. У ньому пастеризуючи суміш продовж 10 хвилин.

На виробництво тонни напою знадобиться 300 кг меду, каже Липко. Найкращим є монофлорний продукт – зібраний з одного виду медоносів.

Потім в котел заливають соки. Їх пастеризують та змішують з медом для зброджування. Підприємець каже, ягоди для соків закуповують у місцевих фермерів. Як і мед – у пасічників.

Подальше виробництво – повністю автоматизоване. На заводі працює лише п’ятеро людей.

Далі напій переміщують у баки, і залишають бродити.

«Червона сікера найкраще бродить при температурі 22℃, біла – 18℃», – уточнює Липко.

Чим швидше відбуватиметься бродіння, тим якісніший вийде напій. На заводі цей процес займає 15 днів.

Далі сировина дозріває протягом 9-12 місяців при температурі 11℃. Розливання продукту відбувається на автоматизованому італійському обладнанні, яке здатне наповнювати тисячу пляшок щогодини.

Джерело

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Українці створили їжу для екстремальних умов. Її беруть на Еверест, в Антарктиду та на фронт

ЇDLO була заснована у 2016 році підприємцями Іваном Кисилицею, Михайлом Темпером та Сергієм Андрєєвим.Продукти ЇDLO побували на Евересті та...

У Львові витримують сир у каві та вині та варять сирні наперстки з квітами

“Сирні мандри” з’явилися у 2012 році. Тоді сироварню заснували два офісних співробітника, які мали досвід роботи у комерції та...

Фінські вчені створили яєчний білок з грибів, якими залатують тріщини в бетоні

Фінський Центр технологічних досліджень VTT спільно з вченими Future Sustainable Food Systems, що базується в Університеті Гельсінкі, вихідним інгредієнтом...

Вчені отримали із коноплі їстівне нанопокриття для їжі

Технологія базується на наноемульсії «олія-у-воді». Наразі очікується публікація результатів досліджень з приводу засвоюваності рецептури покриття шлунково-кишковим трактом.Розробники говорять, що...

Український бренд РябChick (Chick&Go) став переможцем престижної премії World Food Innovation Awards у Лондоні

25 березня у Лондоні на виставці The International Food & Drink Event (IFE) відбулось оголошення переможців однієї з найпрестижніших...

Рослинні кальмари із «диявольського язика» стануть їжею майбутнього

Новий асортимент складається з тунця, лосося та кальмара та не містить жодних інгредієнтів тваринного походження.Наявність вибору альтернативних морепродуктів має...

Може вас зацікавити

На створення нових робочих місць можна отримати 800 тис. грн від Швейцарії

Фінансування передбачає до 800 тис. грн для релокованих та...

Винахідник лабораторного м’яса спрогнозував, чи зникне традиційне тваринництво через 20 років

Скоріше, ці два напрямки існуватимуть поруч, вважає Дідьє Тубіа,...

Вибір редактора
В продовження теми