«У подальшому ми плануємо розвивати формат dark store», — Олексій Юхимчук, співзасновник Rocket

В Україні нарощує оберти та виходить за кордон сервіс доставки їжі з ресторанів та супермаркетів Rocket. Одночасне підключення 10 міст, співпраця з McDonald’s, вихід на нові ринки – і все це в розпал пандемії. Сьогодні компанія працює в 28 містах України з 3 000 ресторанів-партнерів. Вона вже вийшла на ринки Кіпру та Нідерландів, де підключила майже 200 та 50 закладів відповідно.

Як українській «ракеті» вдалося стартонути в Україні, за два роки розширити мережу за кордон і чим займатиметься проєкт надалі — про це все ми розпитали співзасновника Rocket Олексія Юхимчука.


У 2018 році в Дніпрі ви заснували перший в Україні сервіс доставки їжі, який працює з мобільним додатком. Як взагалі виникла ідея цього проєкту?   

На 2018 рік ми зі Станіславом (Станіслав Дмитрик – співзасновник сервісу Rocket. – Авт.вже мали досвід створення стартапів. В той час прийшло розуміння: вигідний той бізнес, де висока частота покупок. Справа в тім, що більша частина маркетингового бюджету йде на залучення клієнтів. А якщо частота покупок та маржа низькі, то бізнес, найвірогідніше, не окупиться. У сервісів доставки їжі замовлень може бути по кілька на день – що є багато. Цим бізнес на доставці і привабив нас.  

Спочатку ми розвивалися в межах Pokupon. Але компанія не була готова інвестувати в розвиток сервісу потрібну суму. Тому ми залучили інвестора, який викупив Rocket і зробив його незалежним проєктом. 

вигідний той бізнес, де висока частота покупок

Чи вивчали ви стан українського ринку перш, ніж заснувати компанію? Можливо, проводили дослідження аудиторії тощо? 

Ні, спеціальних досліджень не було. Ми бачили, як активно розвивається ринок доставки в Європі та США – компанії DoorDashTakeawayUberEats. В Україні ж доставка їжі працювала за моделлю foodtech 1.0. Тобто агрегатор лише приймав замовлення і передавав їх ресторанам, які потім самі розвозили страви. Повноцінного посередника між покупцем та продавцем їжі не було. Тож стало очевидно: Україні потрібні сервіси нового ґатунку. Ним у 2018-му і стала Raketa (назву змінили в грудні 2020-го. – Авт.). Тоді це був перший і єдиний сервіс доставки в Україні, що працює за моделлю foodtech 2.0. Тобто, ми взяли на себе логістику, відповідальність за строки та якість доставки. 

Експерти ринку говорять: у вас вийшло створити успішний бізнес, бо команда з місцевих менеджерів краще орієнтувалася в українських реаліях. Чи так це і що то були за реалії?  

Звісно, живучи в Україні, ми бачимо її реалії. Але неможливо виділити один «секретний інгредієнт», який привів нас туди, де ми є зараз. Впевнений, що тут спрацювало кілька факторів: правильний таймінг, продукт та команда. По суті, ми будуємо тристоронній маркетплейс і дійсно намагаємося більш тісно комунікувати з партнерами. Наприклад, у кожного ресторана є свій аккаунт-менеджер, з яким можна оперативно вирішити поточні питання. Це дозволяє нам бути ближчими до партнерів. 

А взагалі, я не вважаю, що ми вже досягли успіху. Перед нами ще багато завдань.  

я не вважаю, що ми вже досягли успіху

Які найголовніші? 

Трансформація в глобальну компанію, яка має зайти на ринки 10 країн у 2021 році. Є й інші завдання, наприклад, інвестиції у власні ресторани та магазини, що працюватимуть виключно на доставку. 

Сьогодні ви вже працюєте на Кіпрі та в Нідерландах. Хто наступний та які особливості роботи в цих країнах? 

Кожна країна особлива і має багато регіональних рис: менталітет, юридичні нюанси тощо. Тому старт роботи там вимагає детальної підготовки. Наразі можемо сказати лише про запуск сервісу в Словенії, це буде незабаром. Про решту країн повідомлятимемо згодом.  

Чи можна сказати, що у вас не було внутрішньої бюрократії, яка притаманна великим компаніям, і це допомогло вам розвиватися швидко? 

У момент запуску сервісу у нас був маленький штат. Звісно, це допомогло швидко, адже всі питання ми вирішували оперативно. Але вважаю, що найголовніший «секрет» тут – вмотивована й налаштована на результат команда. Як би банально це не звучало.  

Як думаєте, внутрішня бюрократія – причина того, що з ринку пішов UberEats? 

UberEats відкладав вихід на ринок, тому втратив час і не зміг підписати контракти про співпрацю з багатьма партнерами. Все це призвело до того, що показники компанії були незадовільними для хед-офісу, який і вирішив припинити роботу в Україні.  

UberEats відкладав вихід на ринок, тому втратив час і не зміг підписати контракти про співпрацю з багатьма партнерами

Які події на ринку стали уроками для вас? 

Найголовніша – це локдаун. Він змусив нас адаптувати логістику в стислі строки та розвивати конкурентний мобільний застосунок. 

Також викликом став одночасний запуск Rocket у 10 містах та підключення McDonald’s. В обмежені терміни нам довелося розширюватися, щоб відповідати високим стандартам партнерів. 

Які компетенції найбільше знадобилися впродовж цього року? Які нові з’явилися? 

Вміння швидко адаптуватися, постійно тримати руку на пульсі, гнучкість. Також важливою навичкою стало управління персоналом. Адже компанія росла в геометричній прогресії. Важливо було правильно вибудовувати процеси всередині команди. 

Який у вас штат зараз та як мотивуєте людей? 

Понад 300 людей у штаті та майже 4 000 кур’єрів. У кожному місті, де є Rocket, свої регіональні команди, які регулюють навантаження й підбирають оптимальну мотивацію для кур’єрів. 

А як відбувається прокладання маршрутів, особливо в нових містах, країнах? Чи є тут складність? 

Абсолютно ні. Автоматизовані системи створюють маршрути. Тут все оптимізовано.  

Повернімося до карантину. Які зміни сталися в настроях ваших кінцевих споживачів та партнерів? На що вони стали більше звертати увагу? Чому? 

До карантину нам доводилося ледь не вмовляти рестораторів підключитися до нашого сервісу. А тепер до нас черга з тих, хто бажає співпрацювати. Ресторани оцінили переваги сторонньої доставки й продовжать нею користуватися навіть після зняття карантинних обмежень.  

тепер до нас черга з тих, хто бажає співпрацювати

Споживачі ж, які вперше спробували послугу доставки, починають робити це постійно. Це зручно та економить час.  

Назвіть найважливіші проєкти для компанії наразі?  

Основний пріоритет – розвиток сервісу доставки Rocket як світової компанії. Крім того, є кілька інших проєктів, які важливі для нас. Наприклад, власні ресторани формату dark kitchen та cloud kitchen. Їх завдання – дати меню топових ресторанів мешканцям спальних районів. Це, звісно, допоможе нам збільшити кількість користувачів. Також у подальшому ми плануємо розвивати формат dark store. 

у подальшому ми плануємо розвивати формат dark store

В чому різниця між dark та cloud kitchen? Скільки у вас таких закладів? В яких містах і що там готують?  

Dark kitchen – це ресторани, які працюють виключно на доставку, не приймають гостей взагалі. Формат cloud – це розширений dark kitchen, в якому одну площу можуть ділити кілька ресторанів.  

Наразі у нас 5 власних брендів dark kitchen, всі вони в Києві. Це «КУХНЯ» (європейські та українські страви), Early birds (сніданки), Salato (ресторан здорової кухні), Lucky Fish (суші та роли) та Shawarma Bar (вулична їжа). 

Розкажіть, будь ласка, про формат dark store.  

Це досить інноваційна модель рітейлу. Мова йде про створення власної мережі магазинів закритого типу, які працюють лише на доставку. Клієнт отримуватиме замовлення за менш ніж 15 хвилин.  

То коли відкриття і які це магазини – їжі чи й інших товарів? 

Поки що проєкт у розробці, тому не можемо нічого про них розповісти додатково. 

Є думка, що за час карантину сервіси доставки їжі стали «золотою жилою». Чи так це?  

Звісно, пандемія дала поштовх до вибухового росту ринку. Але разом з тим, це вимагало більших інвестицій у розвиток логістики, розробки, залучення персоналу. Тому говорити про «золоту жилу» поки що зарано.    

пандемія дала поштовх до вибухового росту ринку

А як щодо цифр? Який приріст клієнтів був у 2020-му? 

Складно сказати однозначно. Карантин припав на період активного розвитку компанії та запровадження потужних маркетингових кампаній. При цьому у перший локдаун ми фіксували до 100% приросту за замовленнями в місяць. 

Які партнери дають найбільше замовлень наразі? Чи відрізняється статистика у Києві та регіонах? 

Майже половина замовлень від мереж швидкого харчування: McDonald’s та KFC. Це загальносвітова тенденція. В Україні їх доповнює «Пузата Хата». У містах, де є заклади цих мереж, – вони у лідерах.  

У перший локдаун ми фіксували до 100% приросту за замовленнями в місяць

А як щодо супермаркетів? 

Сьогодні наші партнери – «Фора», «Еко Маркет», «Молоко від фермера» та низка інших маленьких магазинів.  

Як далі розвиватимуться події на ринку і як ви до цього готуєтеся? 

Однозначно, доставка їжі стає звичкою українців. Користувачі оцінили зручність таких сервісів і все частіше замовляють їжу не тільки на обід чи святкову вечерю, але й щоденно на сніданок, наприклад. Крім того, як я вже казав, ми хочемо додати інноваційну модель dark store в наш бізнес. Над цим і працюємо.  

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Італійці створили веганське морозиво із рідкісних горіхів кенарі, що ростуть у тропічних лісах

Продукт FairFlavor Foods – це веганське морозиво Nth Wonder із горіхів кенарі, які походять з південних індонезійських тропічних лісів. Джелато...

Наростили м’ясо. Інвестиції в альтернативний білок потроїлися всього за рік

«2020-й став роком прориву для альтернативних білків. Рекордні інвестиції надійшли у всі сегменти галузі», — говорить Керолайн Бушнелл, директор...

ТОП-5 трендів харчування в найближчому майбутньому

Тренди ми задаємо самі, і робимо це вже зараз. І називаємо трендами те, що не досягло промислових масштабів, та...

Сінгапурський виробник продає закуски із стародавніх зерен, що покращують психіку

Флагманські закуски Zenko виготовляються з «стародавніх зерен»: сорго та махани — насіння квітки водяної лілії.Махану збирають, сушать на сонці...

ТОП-10 екологічних варіантів харчування — рейтинг органічних продуктів

Сучасні тенденції у харчуванні все більше визначаються прагненням до екологічності та здорового способу життя. Використання органічних продуктів не лише...

Рис із цинком та боби з залізом — удосконалені продукти допоможуть вижити людству

«Дефіцит цинку є серйозною проблемою для здоров’я в усьому світі, особливо в країнах, що розвиваються. Основним наслідком є уповільнений...

Може вас зацікавити

Делікатна страва. Смажений бекон із пшениці хрустить та пахне, як справжнє м’ясо

Головними складниками продукту є в’яжучий компонент Lory Bind на...

80% жителів мегаполісів замовляють їжу через доставку. В лідерах — Glovo

Як свідчать дані свіжого дослідження «Делойт», у трійці лідерів...

Вибір редактора
В продовження теми