Вінницькі ресторатори готують делікатес з паразитів, що вражають кукурудзу

Вінницькі ресторатори експериментують з унікальною стравою – мексиканським вітлакоче. Її готують з гриба сажки, який вражає кукурудзяні початки.

Ініціатором приготування та популяризації страви на Вінничині став Михайло Нагорняк, селекціонер, директор та власник компанії «Мнагор», що спеціалізується на солодкій кукурудзі.

«Так сталося, що на одній із ділянок град побив кукурудзу, утворивши «рани» на рослинах. Цей паразит (сажковий гриб – прим. ред.) потрапив на кукурудзяні початки і почав там розвиватися. Солодка кукурудза стала гарним живильним середовищем для гриба», – згадує селекціонер.

Додає, що спочатку з хворобою почали боротися. Збирали гриби вручну та виносити на край поля. Але потім зацікавилися темою глибше і віднайшли спосіб застосування грибів у якості їжі.

Сажковий гриб ще називають «мексиканським трюфелем». Таку комерційно привабливу назву придумали американські маркетологи, адже дослівно «вітлакоче» перекладається як «воронячі гівняшки».

Михайло Нагорняк розповідає, що страва має дещо димний аромат з легким ванільним присмаком.

«Наша мета – популяризувати її на Вінничині. Маємо домовленість з ресторанами, і вже готували страву в одному із них. Зараз удосконалюємо рецептуру та хочемо, щоб це було подільською родзинкою», – говорить він.

Для рестораторів, які хочуть подавати вітлакоче, виникає проблема в наявності сировини та стабільних поставках. Це сезонне блюдо, яке можна готувати протягом двох літніх місяців, коли визріває молода кукурудза.

Водночас фермери поки що не готові розглядати вирощування сажки як виробничий напрямок, тому що фактично це грибкова хвороба, з якою вони боряться.

«Ми розглядаємо можливість вирощування гриба на невеличкій ділянці – контрольовано та прогнозовано», – каже Нагорняк.

Михайло Нагорняк, селекціонер, директор та власник компанії «Мнагор»

Інша пересторога виникає з приводу психологічного сприйняття страви. Половина працівників ресторану, де готували пробне блюдо, так і не згодилась його скуштувати.

«Але страва вийшла смачна. Я з’їв дві тарілки. З кожною ложкою ти відкриваєш щось нове», – говорить експериментатор.

Він радить збирати гриб у молодому стані, коли він ще не дозрів і ледь почав чорніти. Це дає після приготування більш благородний земляний колір та аромат ванілі.

Джерела: Facebook, Радіо «Такт»

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ринок foodtech у 2020 році: 331 угоди на $8,6 млрд

6 місце: розробник біотехнологій Manus Bio — $ 340 млнManus Bio  — американський розробник передової технології ферментації, призначеної для...

Корінний бельгієць варить на Львівщині французький томет, який весь час перевертають для кращого смаку

Виробництво розташоване у екологічно чистій місцевості, а сама ферма з початку її заснування базувалася на принципах “біо”. Тут створюють велику...

Дієта без яловичини, омарів та молока врятує Землю від апокаліпсису

"Якби кожен на Землі відмовився від м’яса та риби, то це врятувало б довкілля від тисяч тонн вуглецевих викидів",...

Індонезійський стартап створив веганський чеддер — з картоплі та рису

Новий рослинний сир стартапу випускається у форматі шматків вагою 165 грамів, які можна нарізати та терти.Він розроблений аналогічно традиційному...

Рослинні кальмари із «диявольського язика» стануть їжею майбутнього

Новий асортимент складається з тунця, лосося та кальмара та не містить жодних інгредієнтів тваринного походження.Наявність вибору альтернативних морепродуктів має...

Із конопель та соняшнику — українці створили нові енергетики для військових

Солодощі та протеїн виготовляють із насіння індустріальних конопель, тобто без тетрагідроканабінолу. Коноплі унікальні тим, що на переробку пускати можна всю...

Може вас зацікавити

В Іспанії створили упаковку із сироватки. Вона подовжить термін зберігання сиру на 50%

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, з 18...

Стартап з виробництва яєчних чіпсів знайшов інвестора-мільярдера

Інвестор уже розпочав співпрацю з засновниками стартапу Ніком Гамбургером...

Вибір редактора
В продовження теми