Юлія Жулій, комунікаційна експертка, sport & nutriciolgy coach

Білок, він же протеїн, має бути в раціоні всіх, в тому числі літніх людей, коли м’язова маса зменшується, і кістки стають більш крихкими. Він – наче будівельний матеріал для абсолютно всіх органів і систем людського організму. Білок необхідний для утворення і відновлення всього – від тканин внутрішніх органів і м’язів до зубів, волосся і нігтів. А створюють ці «цеглинки» ті самі амінокислоти, що і складають собою молекулу білка.

Найперше і найпоширеніше джерело білка – продукти тваринного походження – м’ясо і риба, яйця і молочні продукти. Але білок є і в рослинних продуктах – фруктах і овочах, бобах, крупах та горіхах.

Тому, для того, щоб «закрити» свою денну норму білку, не обов’язково їсти курячі яйця на сніданок, яловичину на обід, сир на перекус, а рибу на вечерю. Білок міститься і в досить неочікуваних продуктах, і його там навіть більше, ніж в тих самих яйцях (в одному яйці, до речі, тільки 6 грамів).

Спіруліна

Під цією назвою ховається особливий вид синьо-зелених водоростей. Чому вони нам потрібні? Все просто: висушена спіруліна містить близько 60 % білку (в двох ложках буде приблизно вісім грамів), а ще вона багата амінокислотами, мінеральними речовинами, вітамінами С, А, Е і вітамінами групи В. І при всьому цьому вона ще й низькокалорійна: якихось 79 калорій на 100 грамів. Правда ж, цікаво?

Сочевиця

Один із найбільш корисних і протеїновмісних бобів. До того ж, вона засвоюється краще, ніж інші бобові. Сочевиця є джерелом вітаміну B6 (відповідає за енергетичний обмін, синтез протеїнів, утворення червоних кров’яних тілець, знижує втому), фосфору, безумовно, клітковини. Середній рівень білка в ній – 9 г на 100 г. Вживати сочевицю можна по-різному – від супів і каш до котлет і паштетів.

Грецький йогурт

Цей суперпродукт повинен бути в холодильнику у кожної здорової людини. Грецький йогурт низькокалорійний (лише 66 калорій на 100 грамів), дуже багатий білком (15-17 грамів в одній порції) і містить «багато корисних бактерій» (діти 90-их точно пам’ятають, про що мова). Якщо без жартів, то вони допомагають нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту. Їжте йогурт на сніданок, перекус або заправляйте ним салати.

Сир Грюйєр

Традиційний швейцарський сир Грюйер крім того, що має ніжний і незвичайний смак, ще й багатий протеїнами: на кожні 100 грамів продукту – 27 грамів білка. Але будьте обережні: пам’ятайте про те, що тверді сири містять приблизно стільки ж жиру, скільки і білка, а іноді і більше.

Гарбузове насіння

З насінням може бути такий же ризик, що і з сиром: його калорійність дуже велика. Оптимально буде перекусити невеликою жменькою або додати насіння до салату. І тоді ви отримаєте близько 10 грамів білка, вітаміни і корисні мікроелементи і не більше 200-300 калорій. Чоловікам особливо рекомендується!

Все це наштовхує на думки, що іноді такі потрібні речі приховуються за чимось неочевидним. Не втомлюйтесь їх шукати і знаходити!

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я