Вегетаріанство – система збалансованого харчування: переваги та недоліки. Чи корисно буде вегетаріанцем?

Збалансоване правильне харчування є основою здорового способу життя та збереження здоров’я протягом багатьох років. Поняття «правильне харчування» у кожного своє: хтось відмовляється від смаженої жирної їжі, хтось виключає надлишки солі зі свого раціону, хтось починає їсти лише дієтичні продукти, а хтось переходить на збалансоване вегетаріанське харчування.

Що таке вегетаріанство?

На думку багатьох, вегетаріанство – це рослинна дієта, яка виключає споживання м’яса. Але деякі вегетаріанці так не вважають, для них це не просто раціон харчування, а скоріше життєва філософія.
Раціон вегетаріанця може бути різноманітним та смачним. Збалансоване вегетаріанське харчування дуже різноманітне, рослинні страви можуть бути смачними, багатогранними та поживними. Вегетаріанське харчування включає в себе злаки, фрукти, овочі, боби, горіхи і багато інших дієтичних продуктів рослинного походження.

Різниця між веганством та вегетаріанством

Давайте розберемося, чим відрізняється веган від вегетаріанця. Що їдять вегетаріанці? У їхньому білому списку можуть бути яйця та молочні продукти. Допускається також мед, без проблем вживаються гриби, оскільки це рослинна їжа. Тобто головний принцип — жодної забійної їжі, жодного м’яса. Чим насамперед відрізняється веган від вегетаріанця, так це безкомпромісним запереченням усієї тваринної їжі на своїй тарілці. В раціон допускаються виключно рослини, тобто продукти рослинного походження. Відповідно, за бортом залишаються послаблення, які дозволяють собі більш ліберальні вегетаріанці: молочні продукти, яйця і навіть мед, бо це знущання над бджолами. Суворі принципи веганства поширюються далеко за межі кухні. Жодного одягу з хутра та шкіри, табу на косметику, у складі якої є тваринні компоненти. Тобто хоч би якими були ідейно близькі веган і вегетаріанець, відмінність їх — у мірі неприйняття тваринної продукції.

Користь та шкода вегетаріанства

Травна система

Як вказує ВООЗ, червоне м’ясо є канцерогенним для людини і може викликати рак кишечника, підшлункової залози та простати. Скорочення споживання червоного м’яса зі 100 г на добу до 25 г знижує можливість утворення раку кишечника на 25%, а повна відмова – на 35%.                                                                                                     При цьому є й негативний бік — при повній відмові м’яса необхідно компенсувати його іншими продуктами. Найчастіше це відбувається непослідовно і ШКТ (шлунково-кишковий тракт) не встигає перебудуватися. Це призводить до збоїв у травній системі, запору, діареї, здуття. Лікарі рекомендують виводити м’ясо з раціону поступово, компенсуючи його іншими білками тваринного походження (риба, яйця).

Серцево-судинна система

Через надмірне вживання тваринного жиру на стінках судин утворюються холестеринові бляшки, що призводить до атеросклерозу. Вчені з Великобританії повідомляють, що ризик розвитку серцево-судинних захворювань знижується на 13% у людей, які відмовилися від м’яса на користь риби. І на 20-22% – у вегетаріанців та веганів.
Проте відмова від м’яса збільшує ризик виникнення інсульту на 20%. Для захисту серця краще вибирати цільнозернові продукти та бобові з високим вмістом клітковини, вони повільно перетравлюються та мають низький глікемічний індекс, що допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Розчинна клітковина допомагає знизити рівень холестерину.

Мозок та нервова система

Вегетаріанська дієта може призвести до “холінової кризи”. Холін – це поживна речовина, яка потрібна для здоров’я мозку та інших функцій. У червоному м’ясі міститься і вітамін В12, який пов’язаний із формуванням нервової системи. Його дефіцит загрожує онімінням кінцівок, анемією та постійною втомою. І холін, і В12 містяться у великій кількості у червоному м’ясі та птиці.
Проте вживання кількох яєць на тиждень допомагає компенсувати нестачу цих речовин. У разі веганської дієти людям слід розглянути можливість прийому добавок, особливо жінкам під час вагітності.

Репродуктивна система

М’ясо – це важливе джерело вітамінів В12 та D, а також таких речовин, як:

  • Омега-3;
  • Креатин;
  • “хороший” холестерин.

Їх недолік призводить до порушення гормонального балансу як у чоловіків, і у жінок.
Однак, всі ці елементи можна отримати з інших продуктів. Наприклад, існують такі джерела жирних кислот омега-3:

  • лляна олія;
  • рапсова олія;
  • соєва олія та продукти на основі сої, такі як тофу;
  • грецькі горіхи;
  • яйця.

Якщо ваша дієта не виключає яйця або молочні продукти, при грамотному розрахунку ви також отримаєте необхідну кількість вітаміну B12. А якщо дієта не виключає риби, то звідти можна отримати необхідний запас омега-3.

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Головне — зібрати. IKEA шукає стартапи з виробництва рослинного м’яса

Минулого року меблева компанія оголосила про свої наміри в галузі харчування заявивши, що «робить наступний крок до того, аби...

Samsung створила робота, який прибере речі, сервірує стіл, завантажить посудомийку та принесе вино

Робот має один маніпулятор з трьома шарнірами (умовно в плечі, лікті і на зап'ясті) — з клешнею, яка здатна...

Німецький стартап отримав рекордні $58 млн на сосиски із коріння грибів

Це – найбільшая інвестиція в грибний міцелій у Європі Загальна сума коштів, отриманих на сьогодні Infinite Roots, сягає $73 млн.Компанія...

Вчені перетворять стародавню отруйну рослину в їжу, яка переживе апокаліпсис

Завдяки редагуванню генів та сучасним методам селекції Центр Джона Іннеса розраховує перетворити потенційно отруйний грас-горох у багату білком, посухостійку...

Український бренд РябChick (Chick&Go) став переможцем престижної премії World Food Innovation Awards у Лондоні

25 березня у Лондоні на виставці The International Food & Drink Event (IFE) відбулось оголошення переможців однієї з найпрестижніших...

Рослинні кальмари із «диявольського язика» стануть їжею майбутнього

Новий асортимент складається з тунця, лосося та кальмара та не містить жодних інгредієнтів тваринного походження.Наявність вибору альтернативних морепродуктів має...

Може вас зацікавити

Стартап розробив макарони для схуднення із рідкісної японської рослини

У продукті немає жиру, глютену чи цукру, лише –...

Вибір редактора
В продовження теми