Потенціал ринку альтернативного м’яса — чому такі продукти не тільки для веганів?

Ми звикли до соєвого та кокосового молока у магазинах, але рослинне м’ясо — продукт відносно новий для нашої країни. Люди активно шукають різноманітності у харчуванні та нові пропозиції, тому замінники м’яса користуються популярністю. Окрім того, рослинні продукти повністю відповідають концепції здорового харчування: у них збалансований склад, вони не містять гормонів, холестерину та тваринного білка, багаті на вітаміни та мінерали. Рослинні замінники м’яса підходять не лише веганам та вегетаріанцям, але й тим, хто хоче урізноманітнити своє харчування.

Як виготовляють рослинне м’ясо?

На відміну від звичного тваринного м’яса в основі м’яса з рослин лежить рослинний білок, який отримується з сої, гороху, пшениці, рідше – з соняшника, грибного міцелію, квасолі, картоплі. Створення такого м’яса є високотехнологічним процесом, який можна розділити на два етапи:

  1. Перетворення рослинного білка (виглядає як спортивне харчування або борошно) на волокнисті структури, як у м’ясі. Більшість виробників закуповує вже готові текстурати.
  2. Змішування текстурованого білка, рослинних олій та функціональних інгредієнтів (клітковина та інші інгредієнти, які пов’язують білки та рослинні олії разом) у фарш, з якого потім формують котлети та інші продукти. Саме функціональні інгредієнти надають продукту структурних властивостей, роблять його поведінку при приготуванні максимально схожою на м’ясо, а також формують м’ясний смак і аромат у продуктів.

Користь і шкода рослинного м’яса.

Багато людей турбуються про своє здоров’я, намагаються стежити за балансом білків-жирів-вуглеводів та зменшувати споживання смаженої їжі. Деякі помилково вважають, що здоровий раціон – це відмова від м’яса на користь продуктів рослинного походження. Це не зовсім так, – коментує лікар-дієтолог.

Варто пам’ятати, що рослинні білки засвоюються гірше за тваринні. Клітинні оболонки складаються з клітковини, шлунковому соку складніше її розщепити, а отже, і обернути білки на користь організму.

Тим не менш, є ряд досліджень, що вказують на користь рослинного м’яса у порівнянні зі звичайним. Стенфордський університет провів дослідження, в рамках якого науковці протягом восьми тижнів годували групу учасників рослинними замінниками м’яса. Вчені протягом усього періоду експерименту вимірювали показники крові та вагу. В результаті вони зробили однозначні висновки про те, що при переході на рослинне м’ясо:

  • відчутно знизився рівень холестерину у крові;
  • покращився індекс маси тіла;
  • знизилися маркери крові, які відповідають за ризик серцево-судинних захворювань.

При цьому статистично значущих позитивних результатів для здоров’я вдалося досягти лише за кілька тижнів.

Ринок альтернативного м’яса

Нещодавно продукти одного з основних виробників рослинного м’яса – Beyond Meat – стали доступні в Києві у закладах різного рівня. В одному зі своїх інтерв’ю засновник компанії Beyond Meat Ітан Браун розповів, що за статистикою 93% покупців продукції компанії також вживають м’ясні продукти.

Та сама ситуація і з рослинним молоком — за даними аналітичної компанії Nielsen, 60% людей, які вживають м’ясо та молочні продукти, із задоволенням замовляють у кав’ярні капучино на кокосовому молоці. Просто тому, що це смачно та незвично.

Завдяки інтересу до рослинних продуктів вибір став величезним. Особливо це відчувається в США та Великій Британії: там м’ясо роблять не лише зі стандартних бобових, але й із джек-фруту (екзотичного фрукту родом із тропіків), грибів і навіть кавуна.

Поки що рослинне м’ясо займає невелику частку продажів як у світі, так і в Україні, де на нього припадає менше 0,5% товарообігу, проте цей ринок має величезний потенціал.

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Веганське морозиво з марихуаною з’явиться у продажі вже цього року

Щоб створити таке, бостонський бренд морозива Emack & Bolio’s оголосив про співпрацю з багатодержавним оператором канабісу MariMed.Разом компанії розроблять...

Фінський стартап зібрав мільйони на виробництво першого яєчного білка з грибів

У раунді взяли участь венчурні фонди, включаючи Maki VC та інвестора-мільярдера Agronomics Limited Джима Меллона.Фінансування використають на комерціалізацію своєї...

Інвестори дали $1,6 млн на клітинних лобстерів. Це – чисте м’ясо, тільки без панцира

Серед інвесторів Cultured Decadence — Bluestein Ventures, Joyance Partners, Revolution’s Rise of Rest Seed Fund, gener8tor, GlassWall Syndicate, Bascom...

Золото льону: як український виробник інноваційних снеків виріс попри карантин

Пандемія — не кращий час для експериментів? Ймовірно. Але чудова можливість зробити ривок для продукту, який уже встиг отримати...

Рослинні кальмари із «диявольського язика» стануть їжею майбутнього

Новий асортимент складається з тунця, лосося та кальмара та не містить жодних інгредієнтів тваринного походження.Наявність вибору альтернативних морепродуктів має...

Із конопель та соняшнику — українці створили нові енергетики для військових

Солодощі та протеїн виготовляють із насіння індустріальних конопель, тобто без тетрагідроканабінолу. Коноплі унікальні тим, що на переробку пускати можна всю...

Може вас зацікавити

Здорова їжа має межу витрат, а закуски стають повсякденними. ТОП-6 трендів в області харчування

Такі висновки зробили аналітики Pollock Communications та Today's Dietitian...

Інноваційний український foodtech зародиться із кластерів із потужними R&D центрами — Борис Шестопалов, HD-group

Як забезпечити цю трансформацію — NEWFOOD.MEDIA розповів Борис Шестопалов,...

Вибір редактора
В продовження теми