Що таке альтернативний білок? Історія його дослідження, стартапи і технології

Альтернативний білок - це продукти, які можуть замінити тваринний білок. Вони бувають як натурального походження – рослини, бобові, гриби, так і лабораторного – протеїни, синтезовані в спеціальних умовах, як, наприклад, «м'ясо з пробірки». Такі білки можуть заповнити нестачу м'яса та морепродуктів. Альтернативний протеїн – це майбутнє сільського господарства та продовольчих технологій.

Замінники м’яса із гороху; макаронні вироби, які містять білок хлорели; борошно з Чорної левини як корм для аквакультури — ці та інші не менш цікаві продукти набувають все більшої популярності у професійних колах. А незабаром альтернативні джерела білка, до яких відносяться бобові, водорості, комахи і продукти мікробіологічного синтезу, відіграватимуть ключову роль у харчуванні людей та тварин.

Перспективи дослідження альтернативного білка

У світі швидко зростає інтерес до білкових продуктів, які не містять м’яса: інакше їх називають альтернативні джерела білка. Наочними прикладами такого інтересу стали IPO американської компанії Beyond Meat, (за 2,5 місяці зростання акцій склало 800%) та успішне залучення великого венчурного фінансування (155 млн євро) французьким стартапом Ynsect, що спеціалізується на виробництві кормів для тварин на основі білка комах.
Існує ряд важливих факторів, що підтримують розвиток ринку альтернативного білка:

  • Зростання населення Землі у поєднанні зі зростанням добробуту та зусиллями міжнародного співтовариства з викорінення голоду: потреба у білковому харчуванні швидко зростає і традиційне тваринництво не встигає її задовольняти.
  • Кліматичні ризики: м’ясне тваринництво – одне з головних джерел парникових газів. Для зниження кліматичних ризиків та переходу до сталого розвитку необхідно знайти альтернативні джерела білка.
  • Сумарний обсяг інвестицій у стартапи, що спеціалізуються на альтернативному білку, у 2010 році становив 1,5 млрд дол. США. Прогноз зростання ринку – з $3,6 млрд у 2020 до $4,2 млрд у 2021 році. Експерти порталу GreenBiz вважають, що до 2040 року 60% продажів м’яса складатиме м’ясо з альтернативних джерел білка.

Прогнози на майбутнє

До 2035 року в системі харчування у всьому світі відбудеться революція: кожна десята котлета або креветка, куряче яйце або пакет молока, що споживаються у світі, будуть виготовлятися з альтернативного білка. Про це свідчить дослідження, проведене Boston Consulting Group (BCG) разом із Blue Horizon Corporation.

У звіті BCG «Їжа для роздумів: трансформація білків» говориться, що ринок альтернативних білків зросте з нинішніх 13 млн тонн на рік до 97 млн тонн вже до 2035 року і складе 11% від загального ринку білкової продукції. Обсяг нового ринку досягне на той час не менше $290 млрд

Це базовий прогноз BCG. Але якщо біотехнології почнуть розвиватися швидше і виробники жорстко не регулюватимуться владою різних країн, то частка м’яса, вирощеного в пробірці, подвоїться.

У будь-якому випадку, Європа та Північна Америка досягнуть піку споживання м’яса вже у 2025 році, а далі затребуваність тваринної білкової їжі в раціоні людей лише знижуватиметься.

Автори дослідження вказують на три етапи переходу до альтернативних білків і прогнозують поліпшення їхнього смаку, якості та ціни найближчими роками. «Альтернативи на рослинній основі, такі як гамбургери, молочні продукти та замінники яєць із сої, гороху та інших рослинних білків, досягнуть паритету ціни, смаку та якості у 2023 році або навіть раніше», — наголошується у дослідженні.

Білок з комах

Один із варіантів альтернативного протеїну – білок, який отримують з комах. Наразі з’являється все більше компаній, які вирощують комах для харчової галузі. Це новий та дуже перспективний бізнес. Що казати — понад чверть людей у ​​світі їсть комах і не має жодного дискомфорту (приблизно 80% усіх жителів Азії). З мухою простіше розлучитися, ніж з коровою. У майбутньому білки з комах увійдуть у різні продукти, а ставлення споживачів зміниться на краще до такого типу протеїну.

Окрім цього, виробляти білок із комах вигідніше, ніж із тварин. Для отримання 1 г яловичини потрібно 112 літрів води, а для 1 г білка з цвіркуна – 2 літри. До того ж, білок з комах досить високоякісний, в ньому немає антибіотиків і стероїдів. Борошно з цвіркуна містить 69% білка, а в’ялена яловичина – 33%.

За розрахунками стартапу Ехо, з гектара землі можна зібрати 150 тонн білка комах на рік — це абсолютно інші масштаби виробництва, а отже, інший екологічний та економічний ефект для фірм-виробників.

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Інвестори повірили в рослинні креветки. Стартап зібрав $18 млн

Американський жіночий стартап New Wave Foods випускає на ринок альтернативні креветки. Штучний морепродукт виготовили з квасолі маш та водоростей....

Стає прозоріше: ЄС більше не вважає безпечною добавку, що робить жуйки непрозорими

«E171 — це барвник без харчової цінності», — говорить Каміль Перрен, старший співробітник Європейської групи споживачів BEUC.Барвник переважно використовується...

Гігант ринку разом зі штучним інтелектом від Безоса створили сир майбутнього

Згідно з коментарями до квартального звіту про прибутки Kraft Heinz, уже в листопаді цього року сир буде доступний приблизно...

Ukrainian hot chili peppers. Українська компанія виготовляє найгостріші соуси за «живою» технологією

Соуси виготовляються за технологією холодної ферментації, що дозволяє зберегти смакоароматичні і корисні властивості свіжого перцю. Холодна ферментація – власна розробка...

Рослинні кальмари із «диявольського язика» стануть їжею майбутнього

Новий асортимент складається з тунця, лосося та кальмара та не містить жодних інгредієнтів тваринного походження.Наявність вибору альтернативних морепродуктів має...

Із конопель та соняшнику — українці створили нові енергетики для військових

Солодощі та протеїн виготовляють із насіння індустріальних конопель, тобто без тетрагідроканабінолу. Коноплі унікальні тим, що на переробку пускати можна всю...

Може вас зацікавити

Технологи та хокеїсти випустили першу рослинну індичку та фрикадельки з помідорів для веганів

Нове розширення асортименту компанії Planterra Foods спрямоване задовольнити зростаючий...

Принц Чарльз проти «збочених» субсидій у тваринництво та покладає надії на альтернативне м’ясо

«Я завжди відчував, що ми надмірно експлуатуємо та завдаємо...

Вибір редактора
В продовження теми