Що таке рослинне молоко? Як його вибрати? ТОП кращих замінників молока на рослинній основі

Причин припинити пити коров'яче молоко може бути багато: алергія, непереносимість лактози, проблеми з травленням або гастрономічна ворожість. Щоб повністю не відмовлятися від молока, можна спробувати його рослинні замінники.

Що таке рослинне молоко?

Рослинне молоко – це напій, який сильно нагадує тваринне молоко. Головна відмінність рослинного молока від тваринного полягає в тому, що воно не містить лактози, казеїну та тваринного жиру. Також рослинне молоко не містить холестерину і воно низькокалорійне (за винятком напоїв на основі горіхів). За основу беруть злаки, боби, горіхи та насіння. Такий напій важко назвати молоком, але корисних властивостей у ньому не менше.

Хто і чому надає перевагу рослинному молоку?

Рослинне молоко приходить на поміч, коли звичайне не підходить з тих чи інших причин. Наприклад, людям, які:

  • Не вживають продукти тваринного походження: постійно – вегани, сироїди, або тимчасово – під час постів.
  • Вимушені відмовитися від звичайного молока з міркувань здоров’я, рекомендацій лікаря.
  • Незадоволені етичністю виробництва звичайного молока — умовами утримання корів, добавками та антибіотиками, які вони отримують. Все це відбивається на якості та поживності молока.

Крім того, рослинне молоко урізноманітнить життя гурманам, любителям експериментувати з новими інгредієнтами та новими смаками. А шеф-кухарям допомагає передати місцевий колорит. Кокосове молоко притаманно кухні Таїланду, а макове молоко — звичайний інгредієнт російської кухні.

Різновиди рослинного молока

Соєве молоко

Соєве молоко було одним із перших замінників молока, яке набуло широкого поширення. З усіх альтернативних варіантів соєве молоко найбільше схоже на коров’яче, особливо за вмістом білка та кальцію. Харчові характеристики склянки соєвого молока вражають: 8 г білка та 110 калорій. Одна склянка соєвого молока містить 45% рекомендованої денної норми кальцію, а деякі бренди навіть збагачують свої продукти таким необхідним вітаміном D. Деякі люди з обережністю ставляться до соєвих продуктів через вміст у них фітоестрогену та ГМО. Щоправда, ми не маємо жодних переконливих доказів, що людям слід повністю уникати сої. Соя містить ізофлавони, які можуть захищати від деяких проблем здоров’я, таких як серцево-судинні захворювання та рак молочної залози. Але не слід забувати, що всі соєві продукти підвищують рівень тиреотропіну (гормону, що стимулює роботу щитовидної залози). Тому, якщо у вас є проблеми із щитовидною залозою або ви приймаєте ліки для щитовидної залози, варто обмежити споживання соєвих продуктів.

Рисове молоко

Рисове молоко поступово набирає популярності. Цей напій роблять із перемеленого рису та води. Крім того, він містить олії, які надають напою більш густу консистенцію. Рисове молоко має один із найнейтральніших смаків серед усіх замінників молока. Разом з тим рисове молоко містить дуже багато вуглеводів. Воно ідеально підійде людям з алергією на сою, горіхи, з непереносимістю глютену або лактози.
Вміст цукру в рисовому молоці, як правило, вищий, ніж у коров’ячому молоці. Крім того, в ньому досить мало білка, а смак трохи рідкий і солодкий.

Кокосове молоко

Кокосове молоко добре відоме у кулінарії. Воно дуже популярне у східній кухні. Кокосове молоко відмінно підходить для солодких смузі або випічки і практично не містить вуглеводів та протеїнів. Цей напій виготовляють із тертої кокосової м’якоті, води та деяких загусників. Кокосове молоко – рекордсмен серед замінників молока за вмістом «хороших» насичених жирів. Головним його недоліком є ​​відсутність білка, за який ми цінуємо коров’яче молоко. Таким чином кокосове молоко не підійде людям, які шукають джерело білка. Але якщо у вашому раціоні достатньо рослинного чи тваринного білка, тоді кокосове молоко – ідеальний вибір. Воно також підійде алергікам, які не переносять молочні продукти, сою, горіхи або глютен (кокос вважають фруктом, а не горіхом).

Горохове молоко

Горохове молоко – новий гравець на ринку замінників молока. Його головні плюси – низький вміст жирів, мала кількість калорій та велика кількість білків. Цей напій найбільше нагадує коров’яче молоко за вмістом білків. Щоправда, у гороховому молоці більше цукру, ніж у коров’ячому молоці. Таким чином, горохове молоко не підійде людям, які дотримуються кетодієти. Цей вид молока роблять із протеїнової пудри, яку одержують із жовтого гороху, також у нього часто додають олію та цукор.
Горохове молоко сподобається людям, які сумують за коров’ячим молоком. Воно має приємний вершковий смак і містить велику кількість білка.

Вівсяне молоко

Вівсяне молоко – лідер за популярністю серед замінників молока. Багато кав’ярень пропонують вівсяне молоко як альтернативу звичайному коров’ячому молоку. У нього чудовий солодкуватий вершковий смак. Крім того, вівсяне молоко містить багато білка, а також це відмінне джерело клітковини. Найкраще у вівсяному молоці те, що воно не містить жодних добавок: це просто овес, вода та трохи морської солі. Щоправда, вівсяне молоко містить більше вуглеводів, ніж інші замінники молока.

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стартап розробив макарони для схуднення із рідкісної японської рослини

У продукті немає жиру, глютену чи цукру, лише – корінь японської рослини конжаку (її ще називають конняку, «диявольський язик»,...

Продовольчий гігант Bunge інвестує у їжу майбутнього – продукти з комах

Nutrition Technologies використовує личинки чорної солдатської мухи для біологічного ферментування харчових відходів і промислових органічних побічних продуктів.Будучи тропічним видом,...

Німецькі вчені розробили шоколад із квашеного вівса та дріжджів

Planet A Foods заснували німецькі вчені – брат та сестра. Зараз доктор Максиміліан та доктор Сара Маркварт працюють над...

Вчені взялися надрукувати рибу без кісток — за допомогою водоростей, стовбурових клітин та струму

Команда вчених приступила до розробки інноваційної технології вирощування філе риби без кісток з використанням водоростей та клітин морського окуня.Проект...

ТОП-10 екологічних варіантів харчування — рейтинг органічних продуктів

Сучасні тенденції у харчуванні все більше визначаються прагненням до екологічності та здорового способу життя. Використання органічних продуктів не лише...

Рис із цинком та боби з залізом — удосконалені продукти допоможуть вижити людству

«Дефіцит цинку є серйозною проблемою для здоров’я в усьому світі, особливо в країнах, що розвиваються. Основним наслідком є уповільнений...

Може вас зацікавити

Що таке індустріальний парк? Навіщо вони потрібні?

Індустріальний/промисловий парк – це територія для промислового розвитку в...

Американці рекомендують споживати гриби, щоб менше страждати від депресії

У дослідженні були використані дані про дієту та психічне...

Вибір редактора
В продовження теми