Рослинні сухпайки для ЗСУ: чому це важливо?

27 червня 2022 року на сайті президента України з’явилась петиція «Про введення вегетаріанських та веганських сухих пайків для Збройних Сил України». Чому ця петиція важлива та які проблеми вона вирішує?

Через повномасштабне вторгнення росії на територію України, до лав Збройних сил нашої держави вступила велика кількість захисників та захисниць. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова ця кількість складає близько 1 млн осіб. Через це українська армія зіткнулась не тільки з проблемами забезпечення військових зброєю, бронежилетами, касками та іншими спорядженням, а й з харчуванням бійців та бійчинь.

Буквально в перші дні війни велика кількість закладів харчування переорієнтувалась на забезпечення потреб військових і почала готувати їжу для них. Також об’єднались цивільні українці, які почали передавати продукти армії. Наразі механізм забезпечення їжею військових працює краще. Ті сили, що перебувають у місті, селі чи інших місцях дислокації мають польові кухні. А в умовах неможливості готувати їжу армія використовує сухпайки.

Харчування і логістика доставки продуктів значно покращилась, але у цьому процесі досі є багато проблем. Так, військові, які не вживають м’яса зіткнулися з проблемами забезпечення свого харчування. 

Одними з перших, хто відгукнувся на їх потреби стала «Львівська веганська кухня». Ця спільнота почала готувати їжу для військових та біженців. Наступними для допомоги у харчуванні військових долучився проєкт «Веганська Кухня України» від ГО «Кожна тварина», які мають свої осередки у Вінниці, Києві, Луцьку, Дніпрі та інших містах України. Веганську тушонку на фронт відправляє український бренд The Loopci, який вже передав 2500 банок і навіть розробив спеціальний військовий дизайн для свого продукту. Цим та багатьом іншим організаціям довелось змінити свою діяльність для потреб українських воїнів та воїнок.

В українській армії є значна кількість людей, які не вживають м’яса та продуктів тваринного походження з етичних причин. За дослідженням кампанії UA Plant-Based в Україні 11% населення не вживає м’яса. Порахувати кількість таких людей в армії наразі складно, але вищезгадані ГО отримують заявки на рослинні продукти сотнями.

Одним з найпопулярніших веганів в українському війську є Павло Вишебаба, голова ГО «Єдина планета», музикант, посланець з питань толерантності ПРООН в Україні, що служить в 68 окремій єгерській бригаді ЗСУ. За його словами, він медійна людина та отримує багато веганської їжі від волонтерів, але що робити тим військовим веганам, які менш відомі та комунікабельні? Відеозвернення Павла з проханням підписати петицію ТУТ.

Сам автор петиції, військовослужбовець Петро Павлов стверджує, що «для вегетаріанця у військових сухпайках є лише чотири галетних печива й кава».

Інший же боєць ЗСУ Сергій, говорить про те, що йому доводиться забезпечувати половину їжі для себе самостійно.

Типовий український сухпай складається з: супу (на м’ясному бульйоні з додавання м’яса тварин); каші або квасолі, гороху, овочів (разом з м’ясом); чаю або кави; галет та сухарів; варення; спецій; приборів для їжі та пристроїв її нагрівання.

Загалом більшість сухпайків мають подібні позиції, але найкращі армію світу, такі як у США, Туреччини, Британії та Ізраїлю мають сухпайки, які можуть враховувати індивідуальні потреби військових.

Наприклад, у США зараз існує 24 види різних варіантів сухих пайків і 4 з них без вмісту м’яса.

В Ізраїлі ввели 50 тис. рослинних пайків для своїх військових. Саме в цій країні найвищий рівень вегетаріанців серед військовослужбовців: тут кожна 18-та людина, що проходить службу в армії, не вживає м’яса.

Великобританія також враховує індивідуальні потреби своїх громадян в армії. У британців розроблено 7 основних типів сухих пайків, а також додатково вегетаріанські (3 типи) та релігійні (6 типів) варіанти.

Також вегетаріанські або веганські сухі пайки присутні в арміях таких країн як Франція, Австралія, Індія, Сінгапур і у військах НАТО.

Варто розуміти, що введення рослинних сухпайків – це не зміна самого харчування у ЗСУ, а тільки його доповнення та розширення. Вегетаріанська та веганська їжа є пріоритетною для релігійних людей, що також присутні у лавах ЗСУ, а за дослідженням КМІС в Україні 87% населення є християнами і для більшості з них важливе дотримання посту. Також ця їжа підійде для іноземних військових з різними віросповіданнями чи релігією, що допомагають Україні у війні проти росії.

Окрім того, в українській армії є військові, які мають алергію на певні продукти, непереносимість лактози чи проблеми з травленням, а веганська пісна їжа часто використовується для розвантаження та відновлення стабільного функціонування кишково-шлункового тракту.

Зазвичай веганська їжа дешевша у виробництві, тому її ціна нижча за м’ясну. А приклади інших країн показують, що реалізувати сухпайки на рослинній основі не є складним завданням.

Рослинні пайки можна ввести в ЗСУ кількома способами:

  • Виготовляти самостійно – так, як це роблять для стандартних типів пайків в українській армії, але розширити і включити вегетаріанські чи веганські опції;
  • Закуповувати у приватних підприємців – на сьогодні існує велике різноманіття українських брендів, які виготовляють вегетаріанську та веганську їжу. Зазвичай таку їжу використовують для гірських походів, але її можна адаптувати під реалії військових;
  • Купувати в інших армій – рослинні сухпайки існують в багатьох арміях світу, тому їх можна вже готовими закуповувати для потреб ЗСУ.

Ведення рослинних сухпайків зможе забезпечити українських військових різноманітною їжею та врахувати особливості кожного захисника та захисниці ЗСУ.  Тож допоможіть українській армії та поставте свій підпис під петицією.

Автор статті: Вячеслав Кот, представник кампанії UA Plant-Based

Написати відповідь

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ґречна гречка. Хрусткі закуски з пророщеної гречки привернули увагу покупців та інвесторів

Для виробництва компанія закупляє органічну гречку на фермах у Міннесоті та Північній Дакоті.Продукт має оригінальні смаки: какао, матча-ваніль та...

Біотехнологи з Массачусетсу створили дешевий консервант із сполуки, яка є у помідорах, часнику та вині

Консервант не містить штучних інгредієнтів, має тривалий термін зберігання та є чудовою альтернативою синтетичним консервантам PCA, існуючим на ринку.PCA...

Рок-музикант Брайан Адамс став співзасновником стартапу, що робить молоко з вівсом та травами

Компанія пропонує Moodrink — замінник молока на основі трав та вівса, який можна використовувати для випічки, приготування їжі, кави...

Лідер інноваційної етноботаніки створив їстівний порошок із коноплі, що не впливає на психіку

«Значні дослідження чітко показують, що КБР може допомогти зменшити біль, тривогу та запалення. Крім того, він є високопереносимим, не...

Рослинні кальмари із «диявольського язика» стануть їжею майбутнього

Новий асортимент складається з тунця, лосося та кальмара та не містить жодних інгредієнтів тваринного походження.Наявність вибору альтернативних морепродуктів має...

Із конопель та соняшнику — українці створили нові енергетики для військових

Солодощі та протеїн виготовляють із насіння індустріальних конопель, тобто без тетрагідроканабінолу. Коноплі унікальні тим, що на переробку пускати можна всю...

Може вас зацікавити

Вісім кавових гігантів збільшили закупівлі екологічної кави на 55%

В переліку тих, хто шукає альтернативу – JDE Peet’s,...

Триатлоніст створив інноваційне пиво для відновлення м’язів після фітнесу

Такий напій розробив стартап Goxoa. Після досліджень компанія зварила...

Вибір редактора
В продовження теми